BIOGRAFI

Bandet bildades i Stockholm hösten 1981 av fyra Jämtlänningar, ursprungligen från Strömsund och Östersund. Sångaren Thomas Kuhnke hade bott i Stockholm ett par år medan trummisen Anders Lönnkvist, gitarristen Clyde Blomberg och basisten Anders Strömquist var nyinflyttade. Tidigare så hade medlemmarna spelat i band som exempelvis Cyklon B, Wattson och Myrbein.

Under namnet Norrland Export så repade de hårt i sunkiga och fuktiga skyddsrum i Näckrosens T-bana och vid Brommaplans T-bana. Men tidigt under 1982 så hoppade sångaren Thomas av och en intensiv jakt på ersättare började. Flera provspelningar gjordes, ofta med sångare som man kommit i kontakt med genom annonser i "Gula Tidningen". Men ingen passade riktigt in och bandet lades på is. Trummisen Anders L började sedan under hösten att spela med Syster Lycklig.

I slutet av 1982 så beslöt ursprungsmedlemmarna att bandet skulle återuppstå tillfälligt under namnet "Skallarna" för en konsert. Det snackades bl.a. om en konsert tillsammans med Kommo på Mejan i Stockholm. Planerna ändrades dock och de bestämde att de skulle spela in en singel istället.

I mellandagarna i december 1982 spelades singeln "Leva och sparka"/"Sal nr 5" in i Tommy Anderssons studio i Östersund. På inspelningen medverkade, förutom Skallarna, fyra gästmusiker: Börje Johansson - saxofon (ex Cyklon B och Wattson) , Tor Mårtensson - fiol (ex Cyklon B), Johan von Sydow - trombon ( ex Myrbein) och Niklas Böhme - keyboard (ex The Lutta Band).

Singeln släpptes våren 1983 och blev väl mottagen i pressen. Bl.a. gjordes ett tre sidors reportage i tidningen "Schlager" utan att bandet någonsin hade spelat live. Överrumplade av det positiva mottagandet så bestämde sig bandet för att återuppstå permanent, nu utökade med en fast femte medlem - Niklas Böhme på keyboard. Dock så var det ett problem. Niklas bodde kvar i Strömsund och Clyde och Anders S hade flyttat tillbaka dit medan Thomas och Anders L bodde i Stockholm. Men under våren 1984 så var alla samlade och bosatta i Stockholm och bandet kunde börja repa.

De repade hårt i sin nya replokal som låg i en skola vid Mariatorget och den 27:e oktober var det scendebut på Ultrahuset i Handen tillsammans med Houses & Gardens. Det följdes av en kort norrlandsturné i november på orterna Örnsköldsvik, Östersund och Sundsvall. Skallarnas kompis Dan Jonsson följde med på turnén som ljudtekniker.

Under första halvan av 1985 var Skallarna tvungen att ta en paus. Bl.a. för att Anders S satt på kåken i några månader p.g.a. totalvägran. Men under andra halvan av 1985 så började bandet spela ute igen. De gjorde spelningar i Östersund, Uppsala och Sundsvall. Och i Stockholm spelade de på El Tabano, Lilla Marquee, flera gånger på Tre Backar, Brygghuset, Jerum och Kolingsborg tillsammans med band som exempelvis Drakfabriken, Shit Kids, John Lenin, Nevskij Prospekt och Nina Letar Ufo. Men under våren 1986 så drabbades en av gruppmedlemmarna av en allvarlig sjukdom och Skallarna var tvungen att läggas på is. Det skulle dröja 11 år innan hela gruppen samlades igen och spelade ihop.

Mellan 1997 - 2003 så återbildades Skallarna och de genomförde några studiosessions med nyskrivet material. De gjorde även ett liveframträdande på en privat fest i Stockholm hösten 1997.

2003 somnade sångaren Thomas Kuhnke in men 2010 tog hans yngre bror, Johannes Kuhnke, över rollen som sångare i bandet. Sedan dess har de gjort några spelningar samt en singel där även Tor Aring Mårtensson medverkat på gitarr och fiol. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång